top of page
felho.png

5 tipp, hogy jól aludjon a bölcsised

Alvási tippek bölcsödések számára.


Ha van egy édes kis, totyogó, már majdnem beszélő, vagány bölcsised otthon és szeretnéd, ha a bölcsis és az otthoni napokon is egyaránt jól aludna, akkor ezt a bejegyzést Neked írom! 🙂


Álomtündér alvás tanácsadás - 5 tipp hogy jól aludjon a bölcsised

Ma Magyarországon már 20 hetes kortól lehet bölcsibe menni, de legtöbben 2 évesen kezdik az intézményt. Bármilyen életkorban is kezditek a kicsivel a bölcsibe szoktatást, a kisgyermeknevelők mindenben segítségedre lesznek és a kicsi egyéni napirendjét, alvásszükségletét fogják figyelembe venni és követni. A beszoktatásban mindenben együtt fognak működni veletek a kisgyermeknevelők a lehető legkönnyebb átmenet érdekében. 🙂


Nézzük, Te hogyan segíthetsz a kis totyogósnak, hogy jól aludjon a bölcsised:

1. Alvási környezet:

Ha a gyerkőc rácsos ágyban alszik a bölcsi kezdésekor, akkor ezt nyugodtan jelezzétek a kisgyermeknevelőknek. Amíg biztonságosan elfér a kicsi a rácsos ágyban és nem tud kimászni onnan, addig én azt javaslom, hogy ne siessetek a rács leszerelésével vagy az ágy teljes lecserélésével ifjúsági ágyra. Általában 3 éves korig jó megtartani a rácsos ágyban alvást, mert ebben a korban már szépen meg lehet beszélni a kicsikkel, hogy aludjanak a saját ágyukban egész éjszaka, előtte viszont elképzelhető, hogy vándorolni fog éjszaka a gyerkőc.

A másik fontos dolog az alvási környezet kialakításában, az pedig a sötét. A melatonin, az alvásért felelős hormon ugyanis sötétben termelődik. Ezért érdemes minél jobban besötétíteni még a nappali alváshoz is. Elképzelhető, hogy a bölcsiben nem tudnak majd olyan sötét közeget teremteni, mint otthon és ezzel nincsen semmi gond. A gyerkőcök nagyon ügyesen alkalmazkodnak az új helyzetekhez, ezért ha a kicsinek megvan a jól kialakult belső ritmusa, akkor a szokásos alvó idejében ugyanolyan jól fog tudni pihenni a bölcsben is - mégha nem is ugyanolyan a sötétség.

2. Nappali alvás:

A bölcsis évek alatt különösen fontos, hogy mindig felkínáljuk a gyerkőcnek a nappali alvást még otthon is, mert a napközbeni alvás/pihenés nélkül nagyon túl tud fáradni a kis idegrendszerük, ami nagyban megnehezíti az esti elalvást és éjszakai nyugtalan alvást, gyakori ébredést okozhat. Fontos, hogy mindig életkornak megfelelő nappali alvásrendet próbáljatok tartani.

Általában 6-9 hónapos korban állnak át a kicsik a 3-ról a 2 nappali alvásra és 15-18 hónapos kortól pedig a 2 alvásról az egy nappali alvásra, amit érdemes tartani egészen 4-5 éves korig. Mindenkinek egyéni alvásigénye, szükséglete van, de jellemzően 1-2 éves korban még 11-14 óra; 2-3 éves korban pedig 10-13 óra alvásra van szükségük a kicsiknek egy nap alatt (a nappali alvással együtt). 

3. Esti rutin és lefekvés:

Ebben a korban még érdemes este 8-ig lefektetni a gyerkőcöket. Általában elmondható, hogy ha a túl sokat van ébren az esti alvás előtt, akkor könnyen túlfáradhat a pici idegrendszere és olyankor sokkal nehezebben alszik el este és lehet nyugtalanabb az éjszakai alvás is. A lefekvés előtti rutin óriási segítség lehet, hogy a kicsi felkészüljön az esti alvásra. A rutin lehet játékos, de fontos, hogy az alvást készítsük elő vele és nagyjából hasonló lépésekből álljon minden este. Ehhez segítség lehet egy Esti Rutin táblázat! Töltsd le az Esti rutin táblázatot itt.

4. Fejlődési ugrás:

A gyerkőcök a második szülinapjukig nagyon sok fejlődési ugráson mennek keresztül, amikor rengeteg, klassz, új dolgot tanulnak, de ez sokszor megzavarhatja a nyugodt alvást.

Az egyik ilyen nagy fejlődési ugrás 1 éves korban van. Az első szülinap rengeteg új, izgalmas mozgásformát is hozhat a babának. Megteheti az első lépését, mindehova is szeretne felmászni vagy eldobhatja a labdát. A beszéd is nagyon beindulhat, hiszen akár már 1-3 szó kimondására is képes lehet a kicsi és használhatja a kezét és lábát is arra, hogy megértesse magát és a kis vágyait. Ez a nagy önállóság azonban egy újabb hullám szeparációs szorongást is hozhat. Ebben a korban arra érdemes figyelni, hogy mind a fizikai mozgást, mind a kommunikációs készséget minél többet gyakoroljuk a babával napközben.

Próbáld minél több (biztonságos és életkorának megfelelő) házimunkába bevonni a kicsit. Adj neki több választási lehetőséget is, ahol ő irányíthat. Próbálj ne túl sok választási lehetőséget adni egyszerre, és csak olyan opciókat, aminek a kiválasztásával te is elégedett leszel. Például: melyik pólót szeretné felvenni; melyik mesét olvassátok el…stb. Enyhíthetsz a szeparcációs szorongásán a kukucs játékkal. Játszhatjátok úgy is, hogy te bújsz el egy kendő mögé, vagy akár úgy is, hogy a babát bújtatod el mögé - minden esetben örülj meg neki nagyon, ha meglátjátok egymást.

5. Érzelmek:

Ebben a korban már elkezdődhet a dackorszak, sőt a beszéd beindulásával rémálmai is lehetnek a kicsinek. Fontos, hogy segítsd őt abban, hogy megértse a benne tomboló ezerféle érzést és minden esetben biztosítsd, hogy teljesen természetes, hogy ezeket érzi és mellette vagy. <3

A rémálmoktól való félelem megnehezítheti az esti alvást. Próbáljatok kitalálni egy játékos kis elalvás elötti szokást, amivel elűzitek a rossz álmokat, ami segít a kicsinek a szorongásán. Ha külön kéri a gyerkőc az éjszakai fényt, akkor pedig érdemes minél alacsonyabb fényű, piros lámpát állítani a szobába, mert ez a szín zavarja meg a legkevésbé a meltonin termelődést.


 

Bármilyen módon szeretnél a kicsi alvási szokásán változtatni, érdemes észben tartani, hogy akár két hét is eltelhet amíg az eredmény látszódni fog. Legyetek kitartóak, nyugodtak és türelmesek mindvégig.


Ha úgy érzed, hogy mindent kipróbáltatok, de nehézkes az esti altatás, stresszes, sokáig tart és megborítja a családi egyensúlyt, akkor fontos, hogy tudj róla, hogy ezen lehet változtatni. Keress bátran, ha segítségre van szükséged a kicsi altatásával kapcsolatban. Nézd meg a csomagjaimat az alábbi oldalon.





0 hozzászólás
bottom of page