top of page
felho.png

Nagy utazás (és alvás) kicsikkel - második rész

Frissítve: 5 nappal ezelőtt

Utazási tippek gyerekekkel. Azaz így sikerült a nyaralás 14 órás repülőút, 6 órás időeltolódás és két, 4 év alatti gyerkőccel.


Márciusban egy nagyon nagy útnak indult neki a családunk. Elrepültünk Amerikába, hogy meglátogassuk a legjobb barátnőmet és családját és egy nagyon jót nyaraljunk. :) 3 hetet töltöttünk ott és mind a repülés, mind az átállás, kinti időtöltés alatt olyan sok mindent tapasztaltunk ki, hogy összegyűjtöm a következő blogbejegyzésekben.


Az előző bejegyzésben arról írtam, mivel érdemes készülni egy repülő útra és milyen praktikus tippeket tudok adni egy hosszú, nappali járatra, hogy a gyerekek is jól bírják az utazást.


Előző bejegyzés (első rész): Nagy utazás (és alvás) kicsikkel - első rész


Időeltolódás, átállás


Ha olyan helyre utazunk, ahol csak 1-2 óra az időeltolódás, akkor nem is feltétlen szükséges átállni az ottani időre: nyugodtan tartsátok a hazai idő szerinti napirendet. Azonban ha ennél több az időeltolódás, akkor érdemes az érkezéstől kezdve minél hamarabb az ottani idő szerint alakítani a napirendet. Általában az első 3 nap a legnehezebb, mire átáll mindenki. Ez egyébként babáknak, gyerekeknek és felnőtteknek is egy nagyon nehéz átállás lehet.

Nos ahova mi utaztunk, ott 6 óra az időeltolódás, szóval muszáj volt minél előbb az új idő szerint tartani a napirendet.


Mivel a kisfiam elaludt a reptéren (ottani idő szerint kb délután 5 és 6 óra között) és olyan mélyen aludt, hogy már majdnem este 8 óra volt mire fel tudtuk ébreszteni, ennek köszönhetően nehezebben indult az átállás. Miután megérkeztünk a lakásba és a kislányom lefeküdt aludni, a kisfiam picit még ébren volt és csak este 10 körül ment aludni, de így is felkelt hajnali 4-kor, hogy szeretné elindítani a napot. Mindent megpróbáltunk, hogy valahogy kihúzzuk ezt az alvást még legalább 6-ig: kézben altattuk, ringattuk, simiztük, de valójában csak pihenés volt már alvás nem. Úgyhogy 6-kor elkezdtük a napot. A kislányom valószínüleg tudott volna még aludni, de mivel egy szobában aludtunk mindannyian ezért ő is felkelt valamikor hajnalban. A nagyon korai ébresztő után a cél az volt, hogy az új idő szerint tartsuk a napirendet és a gyerekek alvását is. Szerencsére ez már az első napon sikerült is és az esti fektetés is időben történt. 


A második éjszaka már “csak” hajnali 5-kor kelt a kisfiam, de tanulva az előző ejszakai sikertelen visszaaltatás és tesó-felébresztésből, azonnal kimentem vele a teraszra, ahol babakocsiban tologatva hamar elnyomta az álom. A kislányom a második éjszakát már végig is aludta, azaz átállt az új időre.


Az első képen én vagyok hajnali 4 órakor babakocsit tologatva, elég fáradtan. Cserébe a hajnali ébresztőért, végignézhettem ez a csodálatos napfelkeltét (második kép).
A napirendet innen már könnyű volt tartani és a harmadik éjszakától kezdve már a kisfiam sem kelt fel, azaz végre mi, szülők is kipihentük magunkat. :)


Azaz a legjobb módja az átállásnak, ha az új idő szerint alakítjuk a napunkat minél előbb. Ezért volt jó választás nekünk, hogy odafele nappal utaztunk és ugyan egy jóval hosszabb (hajnali ébredés, időeltolódás) napot tudtunk a hátunk mögött, de este érkeztünk meg és rögtön jöhetett a hosszú alvás.


Együttalvás


A nyaralás alatt végig egy szobában aludtunk (kivéve, amikor a kislányom a barátnőm fiaival bandázott egy szobában, azaz ahogy ők mondták “beszélgettek” - alvás helyett persze :D), ami nekünk azért volt újdonság és kihívás, mert itthon a gyerekek külön szobában alszanak. A barátnőm lakásában kaptunk egy vendégszobát, illetve egy pár napra elmentünk hajózni  egy klassz óceánjáróval, ahol szintén egy kabinban aludtunk. A kisfiam még rácsos ágyban alszik, ezért ő a nyaraláson is egy utazóágyban aludt, a kislányom pedig egy matracon.


Ahhoz, hogy teljesen sötét legyen az alváshoz (erről itt írok, hogy miért fontos) illetve a kisfiam nyugodtan tudjon aludni még akkor is, ha mi még olvasnánk, telefonoznánk lefekvés elött, egy úgynevezett Slumberpod sátrat használtunk, amit még egy korábbi amerikai utunk során vettünk. Ezt mi csak úgy hívjuk, hogy bunki, a kislányom nevezte így el, aki szintén sokat aludt benne utazások során, amikor kisebb volt és még rácsos ágyban aludt.


Álomtündér utazási tippek gyerekekkel

Itt a képen egyébként a hajós kabinunk látható. Oldalt a falon az a két nagy fehér szekrénynek kinéző valami pedig egy-egy kinyitható ágy. :) Itt a kisfiam a bunkiban aludt, a kislányom pedig a nagy ágyban velem vagy a férjemmel felváltva, a másikunk pedig ezen a lehajtható csodán. :)


Ezt a szuper kis bunkit pont rá lehet tenni egy utazóágyra. Teljesen légáteresztő, biztonságos, kifejezetten babák altatásához találták ki. Van egy kis cipzáros ajtaja, amin keresztül be lehet fektetni a kicsit az ágyba. Ki van alakítva egy zseb kamerának és alul van külön kis ajtó a fehér zajnak. Nagyon praktikus, sokat használjuk és gyakran adom kölcsön is a barátnőimnek, ha utaznak.


A gyerekeknek vittük a kis alvókáikat, otthoni hálózsákot a kicsinek és a fehérzaj készüléket. Bármikor alszanak a gyerekek máshol, vagy új helyen érdemes megpróbálni az otthon megszokott kis közeget kialakítani nekik, hogy biztonságban érezzék magukat.


 

A harmadik (és utolsó) blogbejegyzésben arról fogok írni, hogyan érdemes alakítani a napirendet egy nyaraláson, illetve milyen éjszaka repülni a gyerekekkel.


Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a gyerkőc alvásával kapcsolatban, ne habozz, keress bátran! 💕

0 hozzászólás

Comments


bottom of page