top of page
felho.png

Egészséges alvási szokások alapjai I.

Frissítve: 2023. ápr. 25.

Miért jobb sötétben aludni?


A következő néhány blogbejegyzésben az egészséges alvási szokások alapjait szeretném bemutatni. Ezek mind olyan jó szokások, amiknek bevezetését bármikor el lehet kezdeni bevezetni a gyerekek életébe és mind-mind a hosszú és pihentető alvást alapozzák meg.


Álomtündér baba alvás

Az első és egyik legfontosabb szokás, hogy mindig sötétben altasd a kicsit. Na persze előfordulhat, hogy útközben, babakocsiban vagy autóban alszik és ez teljesen rendben van, de érdemes a pihentető alvás érdekében otthon teljesen lesötétíteni.


Lássuk, hogy miért!

Újszülött korban a sötét nem feltétlenül a nyugodtabb alvás miatt fontos. Inkább abban segít a kicsinek, hogy megszokják a pocakon kívüli életet és képesek legyenek megkülönböztetni a nappalt az éjszakától. A babák az anyukájuk hasában még nem látják a fény és sötétség váltakozását, ezért az első három hónapban érdemes megmutatni nekik, hogy napközben több fény van, gyakoribb evés és játék, míg este sötét van, kevésbé aktív programok. Ez óriási segítség a nekik, hogy egyre inkább megszokják a szüleik napi ritmusát.


Kettő-négy hónapos korban kezd kialakulni az úgynevezett cirkadián ritmus a kicsik testében, ami tulajdonképpen a belső órájukat irányítja. Ilyenkor alakul ki a melatonin termelődés is, ami pedig az alvásért felelős hormon. Ez a hormon sötétben termelődik, ezért a jobb és pihentetőbb alvás érdekében ebben a korban már érdemes besötétíteni a szobát, ahol a kicsi alszik.


Általában 2-3 éves kor között alakul kis a sötéttől való félelem (amikor a gyermekek fantáziája is egyre élénkebb lesz). Ennél fiatalabb korban nem ajánlom az éjszakai lámpa használatát, de ha 2 éves kora körül a kicsi jelzi, hogy szüksége van rá, akkor nyugodtan tegyél be neki egy lámpát éjszakára. Érdemes piros színű lámpát használni és a legalacsonyabb fényerőn tartani, kutatások is bizonyítotják, hogy ez zavarja meg a legkevésbé az alvást.


Ezek alapján érdemes teljesen besötétíteni a szobát, amikor a kicsi otthon alszik.


Hogyan legyen teljesen sötét a szobában?

Az ablak lesötétítésére talán a redőny vagy a sötétítő függöny a legjobb megoldás. Figyelj arra, hogy a legkisebb fénysugár se szűrődjön be az ablakon vagy az ajtón keresztül. A szobában ne égjen semmilyen lámpa (hacsak nem múlt el 2-3 éves a kicsi és külön kéri ezt), a bébimonitornak, légzésfigyelőnek se legyen önálló fénye és az ajtó mindig legyen csukva, ha alszik a gyermek. A legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, hogy megfelelő a sötétség, ha bemész a szobába, becsukod az ajtót és felemeled a kezed - ha nem látod, akkor tökéletes munkát végeztél!


Költséghatékony tippek a sötétítésre:

  1. Sötétítő függöny: IKEA BENGTA Sötétítő Függöny - Link: IKEA

  2. Ha nem tudod máshogy megoldani, akkor ragassz kartonpapírt vagy más vastag papírt az ablakra


A sötétben való altatás jót tesz a gyerekeknek, segíti őket, hogy minél pihentetőbben aludjanak. Nem kell attól sem félni viszont, hogy később majd nem lesz képes elaludni a kicsi olyan környezetben, ahol világos van. Amíg otthon alszik a legtöbbször és legtöbbet, addig az a legjobb, ha ott megfelelőek a körülmények a jó alváshoz.


Ha úgy érzed, hogy nehézségeid vannak a kicsi altatásával kapcsolatban, és szeretnél változtatni rajta, akkor nézd meg az alvási csomagjaimat. A személyre szabott alvásterv követésével hamarosan egész éjszaka aludni fog a gyermeked, így te is kipihenheted magad.


Forrás:

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page