top of page
Alomtunder felho
 • Miért fontos az alvás?
  Az alvás nemcsak a babának, de a szülőknek is nagyon fontos, tulajdonképpen mindenki számára alapvető szükséglet. A baba fejlődésére óriási hatással van a pihentető, megfelelő mennyiségű alvás. Kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen jól és eleget alszanak, jobban teljesítenek az iskolában, jobb a memóriájuk, és kevesebb esetben fordul elő viselkedési zavar.* A baba hangulata, kiegyensúlyozottsága nagyban függ a szülő állapotától is. Sokkal jobban funkcionál a felnőtt test és elme is, ha megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz jutott. Ráadásul kisebb az esélye a szülés utáni depresszió előfordulásának is, ha megfelelően ki tudja magát pihenni a szülő.** *Forrás **Forrás
 • Mi az alvási tanácsadás?
  Az alvási tanácsadás egy olyan személyre szabott, egyedi alvási terv elkészítését jelenti,ami a család és a baba jelenlegi alvási helyzetén alapul, és a kívánt cél eléréséhez adok változtatási javaslatokat. A baba szokásaira és személyiségére szabom a tervet, és a család igényeit szigorúan figyelembe véve készítem el a tervet.
 • Mindenkinek kell alvási tanácsadás?
  Nem! Ha beválik az a napirend, altatási módszer, amit alkalmaztok, és elégedett vagy vele, akkor nem kell változtatni rajta egyáltalán! :) Ha viszont úgy érzed, hogy a napok össze-vissza telnek el, nehéz és hosszú az altatás, vagy nem bírod az éjszakázást, akkor bátran keress, és segítek! Ne feledd, az alvás alapvető szükséglet, teljesen természetes az, ha egy idő után valaki nem bírja az alvásmegvonást!
 • Sírással jár az alvási tanácsadás?
  A baba sírással fejezi ki, ha valami nem tetszik neki, például ha bizonyos szokásain változtatunk. Ez teljesen természetes, alapvető kommunikációs eszköze. Amikor egy alvási tervet elkészítek, az tartalmaz olyan változtatási javaslatokat, amelyek eleinte feltehetően ki fogják váltani a baba nemtetszését. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a síró babát magára hagyjuk. Semmi olyan nem történik a tréning alatt, ami a babára negatív hatással lenne. A módszerek alapos klinikai kutatásokon alapulnak, évtizedes kidolgozás, szakemberek sok évtizedes tapasztalat alapján, több ezer családnak segített már mindegyik módszer. Számos módszerrel dolgozom, amelyeket a család és a baba igényeire szabunk, és a szülők végig segítik a kicsit a tanulási folyamatban. Minden esetben arra biztatom a családot, hogy az alvásterv kialakításával kapcsolatos összes igényüket osszák meg velem, hogy a számukra legkomfortosabb módszert válasszuk ki, hiszen nagyon fontos, hogy kényelmesen érezzék magukat a tervvel kapcsolatban. A program ideje alatt tapasztalt sírás szerencsére semmilyen negatív hatással nincs se a babára, se a baba-szülő kapcsolatra vonatkozóan.* *Forrás
 • Alvási tanácsadás = alvástréning?
  Az alvási tanácsadás két fő részből áll. Az első szakasz az előkészítés, ami arról szól, hogy korrigáljuk a napirendet (ha szükséges), így biztosan az életkornak megfelelő ébrenléti időket tartva kevésbé fárad túl a kicsi. Kialakítjuk a megfelelő és biztonságos alvási környezetet, altatási rutinokat, és átbeszéljük az aktuális érzelmi, fizikai fejlődési szükségletek kielégítését. Ennek a szakasznak a megvalósítása általában már sokat szokott javítani a kicsi alvásán. A második szakasz az önálló elalvásról szól. Itt több alvástréning módszert is szoktam alkalmazni, hogy mindenkinek azt ajánljam, ami a családjának, a baba személyiségének a legjobb. Minden módszer más és más mennyiségű szülői közbeavatkozást tartalmaz, ám ez a szakasz is elengedhetetlen a hosszú és pihentető éjszakai alváshoz.
 • Milyen negatív hatása van az alvástréningnek?
  Semmilyen negatív hatása nem ismert. Kutatások bizonyították, hogy akár a csökkentett közbeavatkozás (kontrollált látogatás), akár a fokozatos egyedüli alvás technikát használták a szülők, az nagyban csökkentette az éjszakai ébredések számát. Ez csökkentette a kialvatlanság és hosszan tartó, nehéz altatások okozta feszültséget anya és gyermek között. Egyik módszer sem volt negatív hatással a biztonságos anya-baba kapcsolatra.* Ugyanezt a kötődést vizsgálták 6 éves korban is, hasonló eredménnyel.** Az alvás nagyon fontos a szülők számára is, hiszen sokkal jobban funkcionál a test és az elme, ha kipihentük magunkat, illetve nagyban csökkenhet a szülés utáni depresszió előfordulásának az esélye, ha kipihentük magunkat.*** Továbbá nagyon fontos a babák számára is, hiszen alvás közben fejlődik az idegrendszerük.**** *Forrás **Forrás ***Forrás ****Forrás
 • Honnan tudjuk, hogy mennyi alvásra van szüksége a babáknak?
  Minden gyermek alvásigénye változó, azonban a nemzetközi ajánlások az alábbi intervallumokat jelölik meg egészséges alvási mennyiségnek 24 órán belül, nappali alvásokkal együtt: 4-12 hónap: 12-16 óra 1-2 év: 11-14 óra 3-5 év: 10-13 óra Forrás
 • Minden baba felsír éjszaka, akár többször is, és az újdonsült anyukák és apukák általában keveset alszanak. Honnan tudjam, hogy mikor kellhet már alvási tanácsadás/tréning?
  Te vagy az, aki a legjobban ismered a babádat ezen az egész világon. Ha te úgy látod rajta, hogy fáradt, nyűgös, nem jó a hangulata - és nincsen semmilyen egészségügyi problémája - akkor elképzelhető, hogy ez a kialvatlanság miatt van, és nagy segítség lenne neki az alvási tanácsadás. Ugyanez igaz a családi egyensúlyra is. Ha a hosszas, nehéz altatás vagy a gyakori éjszakai kelés miatt felborult a családi egyensúly, azt érzed, nem vagy önmagad a kialvatlanságtól, vagy nem tudod úgy fenntartani a kapcsolatod a pároddal, ahogy szeretnéd, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehetne változtatni.
 • Előfordulhat, hogy eredménytelen lesz a tanácsadás/tréning, és a gyerek mégsem alszik jobban?
  Ha valaki pontosan követi az alvástervben megjelölt lépéseket, és betartja az ott leírt javaslatokat, továbbá nincs semmilyen ismert vagy még nem diagnosztizált betegsége a kicsinek, ami hatással lehet az alvásra (általában alvási apnoe vagy idegrendszeri eredetű problémák), akkor a terv minden esetben segíti a baba alvását és szülők pihenését.
 • Kinek javasolt részt venni a tanácsadáson/kurzuson: az anyukáknak csak, vagy apukáknak is?
  Amennyiben megoldható, mindenképpen szeretném bátorítani a családokat arra, hogy mindkét szülő vagy elsődleges gondviselő vegyen részt a tanácsadáson. Egyrészt fontosnak tartom az egyetértést a terv megvalósításával kapcsolatban, másrészt mindig javasolni szoktam a feladatok megosztását is.
 • A baba mennyi idős korától lehet igénybe venni az alvási tanácsadást?
  Az Újszülött tanfolyamban leírt javaslatok már egészen egy napos kortól alkalmazhatók. Érdemes ezt a csomagot már a várandósság vége felé megvenni, hogy fel tudj készülni a kicsi érkezésére az alvás szempontjából is. Ezt a csomagot egészen 4 hónapos korig ajánlom a szülőknek, mert az egészséges alvási szokások elsajátítását ebben a korban a legkönnyebb elkezdeni. A Folyamatos támogatás, Alap támogatás és Csináld magad! csomagokat pedig 5 hónapos kortól ajánlom, egészen 5 éves korig. Ez idő alatt már egy személyre szabott alvástervvel segítem a kicsit és a szülőket, hogy kialakuljon egy fenntartható és kielégítő alvási szokás.
 • Mennyi ideig tart az alvásterv végrehajtása, és mikortól várható eredmény?
  Újszülött korban, egészen 4 hónapos korig, az egészséges alvási szokások elsajátításáról beszélünk, ezért itt nincs egy konkrét időtartam, ebben a korban bármikor igénybe lehet venni az Újszülött tanfolyamot. Az 5 hónapos kortól kezdődő alvási tanácsadás során általában olyan terveket szoktam összeállítani a családoknak, amelyek segítségével, már 2-3 hét alatt átalusszák az éjszakát a kicsik, általában már az első pár nap után jelentős változást eredményezve. Csomagjaink
Készen állsz az átaludt éjszakákra és a kipihent, boldog reggelekre?
bottom of page