top of page
felho.png

Nagy utazás (és alvás) kicsikkel - harmadik rész

Utazási tippek gyerekekkel. Azaz így sikerült a nyaralás 14 órás repülőút, 6 órás időeltolódás és két, 4 év alatti gyerkőccel.


Márciusban egy nagyon nagy útnak indult neki a családunk. Elrepültünk Amerikába, hogy meglátogassuk a legjobb barátnőmet és családját és egy nagyon jót nyaraljunk. :) 3 hetet töltöttünk ott és mind a repülés, mind az átállás, kinti időtöltés alatt olyan sok mindent tapasztaltunk ki, hogy összegyűjtöm a következő blogbejegyzésekben.


Az előző bejegyzésekben arról írtam, hogyan érdemes az időeltolódást kezelni, milyen az együttalvás a nyaraláson illetve, hogy mivel érdemes készülni egy repülő útra és milyen praktikus tippeket tudok adni egy hosszú, nappali járatra, hogy a gyerekek is jól bírják az utazást.. A cikkeket itt találjátok:



Nyaralás, programozás és az alvás


Miután repültünk 14 órát, átálltunk egy 6 órával korábbi időzónára, összeszoktunk az egy szobában alvásra, na azután jöhetett a nyaralás, programozás. Igen ám, de mi is legyen akkor a jól bejáratott napirenddel, a gyerekek alvásával? Na ilyenkor érdemes egy picit elengedni és természetesen a gyerekeink tűrőképességén belül, de rugalmasabban kezelni a napokat. Hisz a cél, hogy minél több élményt szerezzünk.


A nyaralós rugalmas napirend alkalmazásánál is az egyensúlyon van a hangsúly, illetve azon, hogy a saját gyermekünk mit bír. Hiszen szeretnénk programozni és élményeket is szerezni, de egy nagyon kialvatlan, fáradt gyerkőccel nem könnyű.


Ezért én ezeket a tippeket tudom adni az egyensúly fenntartására:


  1. Ha nagyon sok óra az időeltolódás a nyaralás helyszínén, akkor érdemes az egész napos programozással várni a kb 3. napig, amikor biztosan átállt már mindenki. Persze ez nem azt jelenti, hogy otthon kell ülni addig, de érdemes legalább egy nappali alvást a szálláson tölteni, illetve este is a szokásos altatási időben lefeküdni, amíg átállnak a gyerekek az új időzónára.

  2. Ha még kétszer vagy többször alszik a baba napközben, akkor érdemes az első alvását a szálláson tölteni, hogy kipihent legyen a napra, a délutáni alvás pedig már nyugodtan lehet babakocsiban, hordozóban, útközben.

  3. Nagyobb gyerekeknél, akik azért még alszanak délután, érdemes arra törekedni, hogy alapvetően legyen lehetősége pihenni/aludni a szokásos időben. Persze ha olyan programot szervezünk, ami egész napra szóló jövés-menést jelent, az se gond ha egyszer-egyszer kimarad ez a délutáni alvás (persze, ha bírja a kicsi nélküle), de érdemes a következő napon úgy alakítani a programot, hogy a szálláson tudjon aludni a gyerkőc délután és csak ezt követően szervezni újra alvás-kihagyós napot.

  4. Ha több nap egymás után úgy alakul, hogy nincs lehetőség napközben a szálláson aludni, akkor is érdemes felkínálni a pihenést, csendespihenőzni a gyerekekkel a délutáni alvásidőben. Ez lehet az is, hogy egy kicsit behúzódtok az árnyékba, egy csendes, nem túl sok ingert tartalmazó közegbe és meséltek egy fél órát. Meg fogja hálálni a gyermek idegrendszere ezt a pihenést.

  5. Aztán vannak azok a napok, amikor semmi sem alakul így. Egész nap úton vagytok, a gyerekek egyáltalán nem alszanak el, se kocsiban, se babakocsiban - esetleg hazafelé, amikor már rég az ágyban lenne a helyük, és igen mérgesek lesznek, amikor ki kell szállni a kocsiból. Ezekre a napokra az a tippem, hogy szívjátok magatokba azt a rengeteg, boldog, klassz élményt amit aznap szereztetek és próbáljátok meg türelemmel kezelni a gyerekek fáradtságát, nyűgösségét, amit másnapra minden bizonnyal kialszanak. :)


Ezek itt mi vagyunk, a barátnőm családjával, egy fantasztikus, élménydús, iszonyatosan jó egész napos kiránduláson. (Ahol persze egyik gyerek sem aludt, de imádták a programot és csak estére lettek igen nyűgösek :) )


Álomtündér utazási tippek gyerekekkel

Éjszakai repülőút


Hazafelé este/éjszaka repültünk, ami alapvetően könnyebbnek hangzik, mint nappal utazni, de sajnos nekünk eddig csak rossz tapasztalatunk volt vele: két éve, amikor a kislányom 1,5 éves volt, szintén Amerikából hazafelé a repülőn nem az első sorba foglaltunk. Hiába vittem egy felfújható párnát, amit a láb részhez lehet tenni, hogy egy kis alvófelület legyen így a gyerekeknek, a stewardessek nem engedtek, hogy használjam, ezért 9 órán keresztül az ölemben aludt a kislányom. Én egy percet se tudtam pihenni így, ezért borzasztóan fárasztó volt nekem. Most ügyesen az első sorba foglaltunk, hogy legyen ágy a kicsinek és szerencsére a mostani légitársaságnál a párnát is fel tudtam fújni a kislányomnak.


Felszállás után (kora este) megvacsoráztunk, majd férjem kézben elaltatta a kisfiunkat, én pedig a kis arc-simivel a kislányunkat. Szerencsére mindenki aludt a járat végéig (mi felnőttek legalábbis próbáltunk).


Álomtündér utazási tippek gyerekekkel

Leszállás előtt kb. fél órával ébresztettük a gyerekeket, hogy ne legyen gond a fülükkel. Mindkét gyerek kipihenten, vidáman ébredt  (noha kb. 7 órát aludtak a szokásos 11 helyett), nem volt se sírás, se nyűgösködés. Azért volt nagyon jó ez a járat, mert este indult, és Európába reggel érkezett, azaz egy rövidebb esti alvással ugyan, de szinte nem is kellett nagyon alakítgatni a napirenden, hogy átálljunk. Az átszállás nagyon gyorsan telt, a rövid, európai járat is könnyen ment, itt már végig ébren voltak a gyerekek, úgyhogy jött a szokásos rágcsa, játék-tenger.


A repülőtérről hazafele mindenki szundizott egy kicsit az autóban, és délután, este pedig a szokásos időben volt alvás. A kislányom az első estétől kezdve átállt, a kisfiamnak pontosan 3 nap volt az átállás ebbe az irányba is. Érdemes hazaérkezéskor is minél előbb az itthoni idő szerint tartani a napirendet, az első pár nap talán kicsit szigorúbban is, hogy minél előbb átálljunk a hazai időzónára.


Összességében nagyon-nagyon jól éreztük magunkat. A kislányom minden nap annyi-annyi élményt gyűjtött, mint itthon a különlegesen klassz napokon. A kisfiam megtette az első lépéseit és átállt az 1 nappali alvásra, ami szerintem a legnehezebb alvási átállás az összes közül. Rengeteg minőségi időt töltöttünk együtt a férjemmel, a gyerekekkel, a barátnőmmel és a családjával. Voltak persze kihívások a repülőn, az átállás idején vagy a túl sok program miatti túlingerlődésben, de eltörpülnek azok mellett az életre szóló élmények mellett, amit egy nyaraláson/utazáson tudunk gyűjteni. Ezért ha van rá lehetőségetek, akkor menjetek, menjetek, utazzatok és gyűjtsétek azokat az örök élményeket. ❤️



 

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a gyerkőc alvásával kapcsolatban, ne habozz, keress bátran! 💕Nézd meg a csomagjaimat az alábbi oldalon.



0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page