top of page
felho.png

Így altasd az újszülött babádat, hogy idővel átaludja az éjszakát

Alvás tippek újszülött korban.


A következő 3 pontban összefoglaltam, hogy mi az, amire már pár napos kortól érdemes odafigyelni a mindennapokban a jó alvás érdekében. Nekem mindkét gyerekem átaludta az éjszakát 3 hónapos korukra. Most szeretnék neked is segíteni, hogy a Te babád is jó alvó legyen.


Álomtündér alvás tanácsadás


1. Ébren töltött idő:


Nagyon sok pici baba felkel, eszik és szinte rögtön vissza is alszik. Persze, hiszen újszülött korban még napi 14-18 óra alvásra van szükségük a kis csöppségeknek. Vannak azonban olyan babák, akik nem alszanak vissza maguktól evés után, hanem túlfáradnak és akár órákig is képesek ébren lenni és sírni.

Ez azért van, mert 3 hónapos korig a kisbabák maximum 60-90 percet tudnak egyhuzamban ébren tölteni túlfáradás nélkül. Ezért, ha valakinek a picije nem mutatja, hogy fáradt, nem alszik el magától etetés után, akkor érdemes figyelni az órát is és ébredéstől számítva 60-90 perccel később altatni.


Általában 1 hónapos korban még a 60 perc az ideális ébren töltött idő, míg ugyanez pár héttel később, 3 hónapos korban már 90 perc is lehet.


2. Pólyázás


Hogyan is altass, ha letelt az a bizonyos ébrenléti idő? Pólyázva! Nade miért is?


Hallottál már a Moro-reflexről? Ez az a cuki mozdula, amikor a babák kicsi keze hirtelen kalimpál egyet. Ez az, ami nagyon könnyen felkelti az alvó babát, hiszen ebben a korban még az alvás legnagyobb részét éber alvással alvással töltik. Mivel ma már a legújabb biztonsági ajánlások azt mondják, hogy háton érdemes altatni a piciket, egészen addig, amíg megtanulnak forogni, ezért érdemes a háton altatáshoz pólyázni, hogy a kis kezük ne keltse fel őket.


A másik érv a pólya mellett, az pedig a kényelmes kis kuckó. Hiszen a pocakod volt a kicsi babád számára a legkényelmesebb, biztonságot nyújtó hely eddig, ami egy meleg, puha kis kuckó volt ahol nem hatott rá a gravitáció és készen kapta az ennivalót. Miután kibújt a kis kényelmes helyéről, annyi minden újdonsággal találkozik/tapasztal, hogy néha megnyugvás neki visszatérni a megszokott meleg kuckójába: ezt próbáljuk a pólyázással felidézni.


Érdemes újszülött korban minden altatáshoz pólyázni a kicsiket, és akkor is, amikor esetleg nagyon nyűgösek (főleg az esti órákban).


A biztonságos és helyes pólyázás fő lépései:
  1. Terítsd ki a pólyazsákot és helyezd rá a babát.

  2. Hajtsd fel a lábára a pólya alját.

  3. A pólya egyik oldalát fogd meg és hajtsd át a baba másik oldalára, úgy, hogy az egyik kezét még egyelőre szabadon hagyod. A pólya szélét tűrd be a baba alá.

  4. A pólya másik oldalát is hajtsd át a babán úgy, hogy a másik kezét is betűröd vele.


Álomtündér újszülött pólyázás módszer

Akár egy takaróval pólyázod a kicsit, akár egy kifejezetten újszülöttek számára gyártott pólyát használsz, mindig győződj meg róla, hogy a pólya legyen biztonságosan távol a baba arcától. A pólya legyen feszes, hogy ne tudjon felcsúszni a baba szájára, orrára, de a kezünk mindig férjen be a mellkasához. A karok a test mellett, lefelé legyenek, amikor a pólyazsákot betűrjük a baba alá, hátához. A kezek és a mellkas, kényelmesen feszes ölelésben, míg a csípő és lábak teljesen lazák legyenek. Pólyában kizárólag háton altathatsz és amint látod a babán a forgás jeleit, akkor el kell hagyni a pólya használatát, mert veszélyes lehet.


Plusz egy tipp a pólyázáshoz: a kicsik nem szeretik, ha pólyában háton fekve ringatják őket, mert olyan érzésük támad, mintha zuhannának. Próbáld oldalra fordítani a babádat és úgy ringasd az altatáshoz, nyugtatáshoz.


3. Etetés

Újszülött korban még nagyon gyakran ébrednek a picik éjszaka is enni. Idővel viszont akkor lesznek képesek hosszabban aludni éjszaka is, ha napközben beviszik a számukra szükséges napi kalóriamennyiség nagy részét.


Ezért én azt javaslom, hogy ebben a korban napközben 2-3 óránként kínáld etetéssel a kicsit, természetesen elsőként az ő éhségjeleit figyelembe véve. Ez azonban azt is jelenti, hogy ha napközben már 3 óra is eltelt a legutolsó etetés óta, de alszik a kicsi, akkor hamarosan érdemes felébreszteni és újra felkínálni az etetést, hogy ne éjszaka éhezzen meg.


 

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan segítheted az újszülött babádat a jó alvás érdekében, akkor foglalj időpontot a Haller Medicalba az Újszülött alvás felkészítő tanfolyamra!



0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page