top of page
felho.png

Őszi óraátállítás gyerekekkel

Frissítve: okt. 9.

Az utolsó októberi vasárnapra virradóan visszaállítjuk az órát hajnali 3-ról hajnali 2-re. Azaz egy órával tovább aludhatunk, lustálkodhatunk az ágyban reggel...😴


...vagy már hajnali 5-kor kipihent, boldogságtól kicsattanó kis vendégeink lesznek, akik tele energiával várják a reggelit, az ölelgetéseket, a napot... a mindent?🧒🏼👧🏼👶🏼Ha szeretnéd, hogy ez a dinamikus, boldog ébredés inkább 6-kor vagy akár még később legyen, akkor hoztam neked több módszert is, amivel könnyen kitolhatod a reggeli ébredést még az óraátállítást követően is.


Álomtündér baba alvás

1. Szépen, lassan


Már egy héttel korábban, hétfőn kezdd el a készülődést a vasárnapi átállításra. Minden nap próbáld meg 10 perccel kitolni a nap kezdetét és befejezését. Azaz, ha általában 7-kor kel a gyermeked, akkor nyugodtan hagyd 7.10-ig aludni, és ezzel a 10 perces csúszással folytasd a napot. Ha reggel már kukorékol a kicsi, akkor az első nappali alvását told 10 perccel későbbre. Minden nappali alvása is 10 perccel később kezdődjön, és este is 10 perccel később kerüljön ágyba a szokásoshoz képest. Kedden 7.20-kor keljen a kicsi, és újabb 10 perccel később kezdődjön minden nappali alvás és esti fektetés. Szombaton már várhatóan reggel 8-kor fog kelni a gyermek, amit ugyan csak 1 napig élvezhetünk ki, de legalább vasárnap a 7 órás ébredésre álltok vissza, és nem a 6-ra (vagy 5-re). Vasárnaptól már szokásosan folytasd a napot az egy héttel korábbi napirendhez és időpontokhoz képest. Ha nem sikerült 10 perccel később kelteni a kicsit - mert nem aludt tovább, amúgy is korábban kelt, mint szokott, siettek valahová aznap... - akkor ne aggódj, nem csúszott el semmi, hanem próbáld meg napközben valamelyik másik ébrenléti időbe beépíteni azt a plusz 10 percet, és így tovább a többi napon.


Szokásos napirend példa:
  • Ébredés: 7.00

  • Nappali alvás 10.00

  • Nappali alvás 14.30

  • Esti altatás: 19.30


Ezt a módszert azoknak ajánlom, akinek a gyermeke még kétszer vagy annál többször alszik napközben, vagy érzékeny az ébrenléti időkre.



2. Hétvégi üzemmód


Ha nem tudtál hétköznap tologatni a napirenden, vagy csak pénteken jutott eszedbe, hogy 2 nap múlva óraátállítás, akkor azt javaslom, hogy az előző módszerhez képest kicsit nagyobb lépésekben, de arányosan próbáld meg azt az 1 órát megnyerni szombat estére. Pénteken és szombaton is fél-fél órát próbálj a naphoz hozzáadni a lehető legkisebb napirend változtatásokkal.


Szokásos napirend példa:

  • Ébredés: 7.00

  • Nappali alvás 10.00

  • Nappali alvás 14.30

  • Esti altatás: 19.30


Ezt a módszert azoknak ajánlom, akiknek a gyermeke már csak egyszer alszik napközben, vagy még kétszer, de rugalmasak az ébrenléti idők változtatására.



3. Óraátállítás volt?


Van olyan is, hogy teljesen kimegy az ember fejéből az óraátállítást, és csak aznap jön rá, hogy valami nem okés. Ne aggódj, erre is van megoldás, nem kell fél évig a megszokotthoz képest 1 órával korábban indítani a napot. Ha már felkeltetek 1 órával korábban, akkor próbáld meg ezt napközben behozni. Minden ébrenléti időhöz adj 15-30 percet, és este próbáld a korábban szokásos időpontban letenni a kicsit aludni. Másnaptól - akármikor is ébred - próbálj beállni a korábban megszokott napirendre. Pár nap alatt szépen átáll a gyerekek belső órája is - ugyanúgy, mint a tiéd.


Szokásos napirend példa:

  • Ébredés: 7.00

  • Nappali alvás 10.00

  • Nappali alvás 14.30

  • Esti altatás: 19.30


Ezt a módszert is azoknak ajánlom, akiknek a gyermeke már vagy csak egyszer alszik napközben, vagy még kétszer, de rugalmasak az ébrenléti idők változtatására.



4. Nem változtatsz a napirenden


Az is egy megoldás, hogy egyszerűen nem változtatsz semmin, így lesz egy téli napirend és egy nyári napirend is. A szokásos ébredés 1 órával korábban lesz, ugyanígy a nappali alvások és az esti altatás is. Ez is egy tökéletes megoldás, ha hozzátok ez áll a legközelebb, vagy akár te magad is szeretsz korábban lefeküdni télen.





Alapvetően jobb este 8-ig lefektetni a gyerekeket, illetve főleg 1 év alatti babákné pedig érdemes maximum 30 perces csúszásokkal tartani az ébrenléit időket, de ettől nyugodtan tekints el az óraátállítást megelező és követő héten. Ne aggódj amiatt, hogy az óraátállítás idejére pár napig rugalmasan követed a fenti praktikákat. Miután megszoktátok az új napirendet, minden visszaáll a megszokottra.


Bármelyik módszert is választod, nyugodtan adj egy pár napot a kicsinek, hogy megszokja az óraátállítást. A napirend változtatása mellett azt is meg kell szokni, hogy korábban sötétedik, több a mesterséges fény, kevesebbet lehet már kint játszani délután. Ezek nagy változások a gyermek életében, de a fenti módszerek bármelyikével átsegítheted őket rajta könnyedén.


Ha az óraátállítástól függetlenül úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a kicsi alvásával, altatásával kapcsolatban, akkor nézd meg a csomagjaimat.

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentaris


bottom of page