top of page
felho.png

5 tipp, hogy jól aludjon az ovisod

Frissítve: jan. 30.

Alvási tippek óvodások számára.


Tegye fel a kezét, aki szokta úgy érezni, hogy a 3-6 éves gyereke a világ legelfoglaltabb kis embere lesz, ha az alvás kerül szóba? És ki az, aki úgy érzi, hogy a kis ovisa annyira, de annyira ellenkezik az alvás ellen, hogy már elfogadta, hogy az ő gyereke nagyon alacsony alvásigényű?


Sajnos (vagy szerencsére) ezek mind teljesen természetes, életkori viselkedések a gyerekek részéről. 🙂 Nekünk, szülőknek viszont az a dolgunk, hogy ezeket az önálló, látszólag kicsit sem fáradt kis emberkéket az igazán szerethető, de stabil határok mentén terelgessük az alvás irányába.


álomtündér alvás - 5 tipp, hogy jól aludjon az ovisod


Még mielőtt ezekre a szerethető határvonalakra rátérnék… Nézzük a tényeket:

3-5 éves korban még 10-13 óra alvásra van szükségük a gyerekeknek 24 óra alatt a délutáni alvással együtt. Ez a napi alvás szükséglet 6-12 éves korban 9-11 órára csökken, de ilyenkor már többnyire nem alszanak a gyerkőcök délután.


Könnyen felismerheted, hogy ha több alvásra van szüksége a gyereknek, ha ezekből a tünetekből egynél több rendszeresen igaz rá:

  • fáradt, rossz hangulat napközben;

  • hisztis, nyűgös viselkedés délután, estefelé;

  • nehéz esti elalvás/altatás;

  • nagyon korai (hajnali 4-6 óra) ébredések;

  • étkezési gondok;

  • figyelemzavar, koncentráció zavar.

Azaz, ha rendszeresen azt látod az ovisodon, hogy fáradt, nyűgös, szüksége lenne az alvásra, de nem akar lefeküdni, hisztizik, küzd ellene, akkor az is előfordulhat, hogy már túlfáradt az idegrendszere és azért nem tud könnyen aludni.


De mit is jelent az időben lefekvés és időben ébredés?

Természetesen a családi ritmus az első, ami meghatározza a napirendet, de érdemes az ovis korú gyerekek reggeli ébresztőjét legalább 6 órára, az esti lefekvést pedig legkésőbb 20.00 órára időzíteni.


“Ha jól lefárasztjuk és nem alszik napközben, akkor majd este jobban alszik.”

Sajnos ez így nem igaz. :( Mennyivel könnyebb is lenne! Annyira nem igaz, hogy inkább az ellenkező történik…


A nappali alvás még 3-5 éves korban is fontos! Hogy miért?

Mert a kicsik fantasztikusan gyorsan fejlődő idegrendszere bizony nagyon el tud fáradni a rengeteg új információ, tapasztalás és élmény által - ami számukra tulajdonképpen minden nap történik. A nappali alvást általában 5 éves kor körül szokták elhagyni a gyerekek, de ezután is fontos csendes pihenőzni egészen iskoláskorig. A nappali alvás elhagyása egy hosszú folyamat szokott lenni. Eleinte csak 1-2 alkalommal marad ki az alvás, aztán egyre gyakrabban is előfordulhat. Sőt, sokszor az is lehet, hogy oviban még alszik napközben a gyerkőc (hisz ott tényleg rengeteg inger, élmény éri és jobban elfárad), de otthon már nem. Ilyenkor azért otthon is érdemes megpróbálni az alvást felkínálni és ha nagyon azt látjuk a kicsin, hogy nem fogja elfogadni, akkor egy kis csendes pihenőt tartani: legalább fél óra, erős fénytől és ingerektől mentes közegben valami pihentető foglalkozást tartani, akár a gyermeket hagyni egyedül pihenni vagy a mi segítségünkkel (például meseolvasás). Ha azt érezzük, hogy azokon a napokon, amikor napközben aludt a gyerkőc, nehezebb az esti fektetés, akkor is érdemes tartani az esti 8-as ágyba kerülést és inkább ott olvasni, csendesen beszélgetni, a következő nap pedig érdemes akár egy picivel korábban kezdeni a napot (de nem korábban, mint reggel 6 óra).


Az esti lefekvés előtt 1-2 órával már érdemes elkerülni a képernyőidőt, vacsorára pedig jobb olyan ételt enni, ami nem tartalmaz cukrot és ételfestéket.


 

És akkor nézzük is, hogy mik azok a szeretetteljes határvonalak, amik segítenek az ovisoknak, hogy megkapják azt az alvásmennyiséget, amire szükségük van:

1. Napirend

Nagyjából ugyanakkor legyen az ébredés és az esti lefekvés minden nap. Napközben pedig mindenképp legyen alvás/pihenés.

2. Esti Rutin

A lefekvési rutin ugyanolyan fontos az ovisok számára is, mint baba korban (vagy akár felnőtt korban). Érdemes minden nap egy kb 30-45 perces rutint tartani, ami ugyanazokból a lépésekből áll és egyre inkább az alvásra készíti elő a kicsit. Ehhez segítség lehet egy képes esti rutin, amit akár együtt is megcsinálhattok a gyermekkel.


Ha szeretnél te is otthonra egy esti rutin táblázatot, írj üzenetet a kapcsolat menüpontban és elküldöm neked az egyszerűen elkészíthető sablonunkat!

Álomtündér alvás esti rutin táblázat
Minta esti rutin táblázat

3. Az irányítás átengedése

Biztosan mindenki számára ismerős, hogy a gyerkőce imádja, ha valamit ő irányíthat. Az is, hogy egészen különböző módokon tudja a tudtunkra hozni a nemtetszését, ha valamit nem ő irányíthat? Igen, talán ez a legnehezebb az alvással kapcsolatban is. Mégis melyik gyerek szeretne aludni menni inkább, minthogy a szüleivel bulizzon? A lefekvés időpontja viszont egy olyan dolog, amit jó, ha a felnőttek határoznak meg és tartanak be. A lefekvéssel és alvással kapcsolatos dolgokban viszont kérhetjük a gyerekek segítségét ezzel a kezükbe adva az irányítást. Például a szülő dönti el, hogy mikor kezdődik a lefekvés, de a gyerkőc választhat mesét, vagy pizsamát, alvós állatkát… A gyerekek számára felkínálható választási lehetőségek száma végtelen, de érdemes egy este 1-2 választási szituációt kínálni (hisz jóból is megárt a sok) és csak olyan választási lehetőséget adni a kicsi kezébe, amivel biztosan elégedettek leszünk mi is. (Például télen egy vékony nyári pizsi, nem tűnik jó választásnak, ezért ne is kínáljuk fel lehetőségként, mert csak csalódást és könnyeket okoz, helyette inkább válasszon két vastag zokni közül egy számára tetszőt).

4. Az érzések

Az ovisokkal már nagyon jól lehet beszélgetni az általuk megélt érzésekről is. Nagyon fontos, hogy segítsd a gyerkőcöt abban, hogy megismerje a benne felmerülő érzéseket, és biztosítsd arról, hogy ezeknek a megélése teljesen rendben van. Beszélgessetek ezekről az érzésekről és az esetlegesen felmerülő félelmeiről is, akár arról is, hogy miért nem szeretne aludni. Van valami, a szobában, amitől fél? Rossz álmok? Esetleg szeretne Veled lenni még? ❤️  Biztosítsd őt arról, hogy akármilyen érzéseket is él meg, mellette vagy és szereted, de az alvás továbbra is szükséges.

5. Altatás

Akármilyen módon altatod a gyerkőcöt, ha működik a család számára, akkor nektek az a legjobb választás! Csak így tovább! 🙂


Ha azonban nehézkes az esti altatás, stresszes, sokáig tart és megborítja a családi egyensúlyt, akkor fontos, hogy tudj róla, hogy ezen lehet változtatni. Keress bátran, ha segítségre van szükséged a kicsi altatásával kapcsolatban. Nézd meg a csomagjaimat az alábbi oldalon.



 

0 hozzászólás
bottom of page