top of page
felho.png

Így tudod könnyedén venni a baba alvását karácsonykor is

Frissítve: 2023. ápr. 25.

Hamarosan itt van az év egyik legszebb ünnepe. A karácsony mindig is varázslatos és szeretetteli, de talán még szebb kisgyermekkel. Én biztosan újra élem az ünnep igazi varázsát, amióta a kislányommal ünnepeljük és ahogy egyre nagyobb lesz, úgy tud még izgalmasabbá válni. A meghitt családi pillanatok megélése a legfontosabb ezekben a napokban és elsődleges tanácsom, hogy a szokásos napirendet és alvási szokásokat picit félrerakva élvezzétek az ünnepeket! A nagy karácsonyi forgatagban azonban könnyen elfáradhatnak a kicsik és nyűgösek lehetnek, szóval a következőkben szeretnék néhány gyakorlati tanácsot is adni, amivel rugalmasan tudtok a kicsi alvási igényeire is figyelemmel lenni ezekben a napokban.


Álomtündér baba alvás


Kezdjétek a napot kipihenve

Akár nagy utazás előtt álltok, akár csak a közelbe mentek ünnepelni, akár Ti vártok vendégeket, érdemes kipihenve kezdeni a napot. Egy hosszú, pihentető éjszaka a legjobb kezdés az örömteli ünnepekre. Ha a baba még kétszer vagy annál többször alszik napközben, akkor érdemes az első alvása után elindulni otthonról, hogy az első alvás biztosan hosszú és pihentető legyen, így a délutánt sokkal jobban fogja bírni még akkor is ha kimarad az alvás, vagy rövidre sikerül. Ebben az esetben nyugodtan hagyd, hogy hosszabban aludjon a kicsi, akár 2 órát is. Ha már csak egyszer alszik a gyermek, akkor pedig reggel hagyd aludni egy kicsit tovább. Ha úgy érzed, hogy nehézséget jelent a hosszú, zavartalan éjszakai alvás, akkor nézd meg az alvási csomagjaimat.


Rugalmas napirend

Általában azt szoktam tanácsolni, hogy életkornak megfelelő ébrenléti idő alapján tartsatok egy rugalmas napirendet. Ettől azonban az ünnepek alatt nyugodtan eltérhettek, hiszen egy kiegyensúlyozott, régóta működő napirendet nem fog megzavarni egy-két nap, amikor máshogy sikerülnek az alvások. Érdemes azonban a baba saját korlátaira is figyelni, ezért ha tudod, hogy nem bírja jól a hosszabb ébrenléti időt, vagy az alvás kimaradását, akkor alakítsd úgy a vendégeskedést, hogy biztosan megkapja a kicsi azt a pihenést, amire szüksége van. Emlékeztetőül, itt találod az életkoronkénti ajánlott ébrenléti időket.


Alvási környezet

Ha több napra utaztok el, vagy napközben vendégségben altatod a babát, akkor a következőkre érdemes figyelni, hogy jót aludjon a kicsi. Minden esetben a gyermek életkorának megfelelő ágyban altass, azaz ha rácsos ágyban alszik még otthon, akkor vigyél magaddal egy utazóágyat. A lehetőségekhez mérten próbáld leginkább az otthoni környezetet kialakítani a kicsinek: vidd a kedvenc hálózsákját, alvókáját, fehérzaj készüléket és próbálj besőtétíteni abban a szobában, ahol aludni fog. Mindig ellenőrizd le, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet és biztonságos legyen a szoba környezete is. Érdemes, közösen felállítani az ágyat és megmutatni a gyermeknek, hogy most ott fog aludni. Lehetőleg ne az alvásidőre menjetek csak be a szobába, hanem töltsetek el ott minél több időt, hogy egy biztonságos és ismerős hely legyen a kicsi számára, ahol nyugodtan tud jól aludni. Kérlek figyelj arra, hogy mindig biztonságos legyen a baba alvási környezete még vendégségben is. Csak alvásra kijelölt eszközben aludjon egyedül egy szobában, ha valamiért csak babakocsiban vagy autós hordozóban tudod altatni, akkor mindig legyen szem előtt, soha ne hagyd felügyelet nélkül!


Figyeld a babád jelzéseit

Ugyan számunkra a rengeteg karácsonyi fény, rég nem látott, szeretett rokon és barát, jó beszélgetések jelenthetik az örömöt az ünnepek alatt, ez a gyermekek számára könnyen lehet sok. Ha azt látod a kicsin, hogy nyűgös, kényelmetlenül érzi magát vagy akár állandóan kimegy a vendégség középpontjában lévő helységből, akkor lehet, hogy szüksége van egy kis nyugalomra. Ilyenkor vonuljatok el egy kis elcsendesedésre, bújjatok össze a kicsivel vagy játssz vele, amit csak szeretne, hogy megnyugodjon.


Visszatérés a megszokotthoz az ünnepek után

Ha véget értek az ünnepek, hazaértetek az utazásból, akkor lehet még egy pár átmeneti nap, amíg a kicsi visszaszokik az otthoni szokásokhoz. Próbálj meg minél előbb visszatérni a megszokott napirendhez és az alvással kapcsolatos otthoni szokásokhoz és nagyon hamar vissza fog állni a régi rend.


Ha az ünnepek elteltével is úgy érzed, hogy nehézségeid vannak a kicsi altatásával kapcsolatban, és szeretnél változtatni rajta, akkor nézd meg az alvási csomagjaimat. A személyre szabott alvásterv követésével hamarosan egész éjszaka aludni fog a gyermeked, így te is kipihenheted magad.




0 hozzászólás
bottom of page