top of page
felho.png

Egészséges alvási szokások alapjai II.

Frissítve: 2023. ápr. 25.

Ébren töltött idő

A mai bejegyzésben is szeretnék egy kis segítséget adni, mi az, amire érdemes figyelni annak érdekében, hogy a kicsi jobban aludjon este. A hosszú, pihentető éjszakákhoz elengedhetetlen, hogy beszéljünk a napközben ébren töltött időről. Ebben a blogbejegyzésben az egyhuzamban ébren töltött idő fontosságát fogom bemutatni. Pontosabban azt, hogyan hat a babák éjszakai alvására, ha épp eleget, túl keveset vagy túl sokat vannak ébren egyhuzamban. Már az elején el kell, hogy áruljam azt is, hogy sajnos a gyerekek nem úgy működnek, mint a felnőttek, hogy minél többet vannak ébren és minél jobban le vannak fárasztva, annál inkább többet fognak aludni éjszaka. Ehhez azonban elsőként szeretném veletek megismertetni, hogy mi is az az ébrenléti idő.


Álomtündér baba alvás

Mi is az az ébrenléti idő?

Az ébrenléti idő az az időintervallum amit a kicsik egyhuzamban ébren tudnak tölteni anélkül, hogy túlfáradnának. Ezt az időtartamot a legkönnyebben az ébredéstől kezdve az (ideális esetben) elalvásig mérjük. Ez az időintervallum folyamatosan növekszik a babák születésétől kezdve.


Milyen hosszú az ideális ébrenléti idő?

Az épp elegendő, egyhuzamban ébren töltött idő minden babánál más és más lehet. Sőt vannak olyan napok, amikor picit tovább tud még jókedvűen ébren maradni a gyermek, máskor hamarabb elfárad és ez így van a legnagyobb rendben. Fontos, hogy figyeld a babád jelzéseit, hogy mikor fáradt. Azonban a nemzetközi ajánlások szerint, életkoronként az alábbi idősávokban érdemes tartani az ébrenléti időket:



Amíg egynél többet alszik a baba napközben, addig elmondható, hogy általában reggel kevesebbet tud ébren lenni, míg estefelé már hosszabban. Ugyanez vonatkozik az életkorra is, például egy 1 hónapos baba még 60 perc után elfárad, de 3 hónapos korában már elképzelhető, hogy 90 percet is vígan ébren tud lenni.


Miért érdemes figyelni az ébrenléti időre?

Na és a legfontosabb kérdés, hogy mi történik az ébrenléti idő végén? Hát ez természetesen nagymértékben gyermek függő. Van, aki egyszerűen annyira fáradt lesz, hogy bárhol és bármilyen körülmények között képes lesz elaludni. Vannak azonban olyan babák is, akik egyszerűen túlfáradnak és nagyon nyűgösek lesznek, ilyenkor az altatás is nehézkessé válhat. Ha “túl korán” visszük aludni a kicsit, akkor pedig elképzelhető, hogy folyamatosan csak röviden fog aludni napközben, ami szintén okozhat a nap végére túlfáradást. Sőt, az is lehet, hogy ez a túlfáradási spirál éjszakai ébredéseket vagy éjszakai hosszan tartó ébrenlétet okoz.


Ezért én mindenképpen azt javaslom, hogy amellett, hogy figyeled a kicsit, mikor mutatja, hogy fáradt, érdemes az órára is figyelni és a fenti ajánlott időintervallumokon belül megpróbálni altatni a babát egész nap. Ez segíthet abban, hogy napközben is hosszabban aludjon a baba és estére ne legyen annyira fáradt, hogy az esti altatás nehézkessé váljon, vagy akár többször fel is keljen éjszaka (ha már nincs éjszakai étkezés).


Hogyan alakíts ki rugalmas napi ritmust a kicsinek?

A fenti, ajánlott ébrenléti idő abban is segíthet, hogy ki tudjál alakítani egy rugalmas napirendet a gyermeknek, ami mind a nappali, mind az éjszakai alvás előnyére is válhat. Én az első, kb. másfél évben (amíg egynél többször alszik a baba napközben), nem javaslom, a pontos óra szerinti napirendet, hanem sokkal inkább azt, hogy a fenti idősávokat szem előtt tartva alakíts kis egy ébrenlét-alvás ritmust.


Ha úgy érzed, hogy sikerült kialakítani egy rugalmas, a baba életkorának megfelelő napirendet, mégis nehézségeid vannak a kicsi altatásával kapcsolatban, és szeretnél változtatni rajta, akkor nézd meg az alvási csomagjaimat. A személyre szabott alvásterv követésével hamarosan egész éjszaka aludni fog a gyermeked, így te is kipihenheted magad.

0 hozzászólás
bottom of page