top of page
felho.png

Egészséges alvási szokások alapjai III.

Frissítve: 2023. ápr. 25.

Biztonságos és ideális alvási környezet


A következő blogbejegyzésben szeretnék egy kis segítséget nyújtani, hogy nemzetközi ajánlások alapján mik azok a fő szempontok, amiket érdemes betartani a biztonságos altatás érdekében, illetve még milyen tényezők vannak, amik segíthetik, hogy jól és pihentetően aludjon a kicsi.


álomtündér baba alvás

Az első és legfontosabb, hogy a következő 4 pont elengedhetetlen a 0-12 hónapos babák biztonságos alvásának szempontjából:


  1. A csecsemőt mindig a hátára fektesd, saját alvófelületen, ahol nem fekszik más ember. Ajánlott az első fél évben egy szobában aludni a babával, de mindenképpen külön ágyon.

  2. Mindig bölcsőben, rácsos ágyban vagy utazó ágyban aludjon a baba - olyan ágyban, amelyet kifejezetten csecsemők és gyermekek altatására gyártottak. Az alvófelület kemény, egyenes matrac legyen, rajta feszes lepedővel.

  3. Ne legyen a baba alvó környezetében takaró, párna, plüss játék és egyéb puha dolog.

  4. Szoptass, amikor lehetőség van rá és kerüld a dohányzást a kicsi jelenlétében!


A fenti pontok az Amerikai Gyermekorvosok Társaságának ajánlásai.


A hálószobában az ideális hőmérséklet 20-23 fok. Legyen teljesen besötétítve a szobában, ennek fontosságáról az előző blogbejegyzésben írtam bővebben - kivéve, ha a gyermek már elmúlt 2-3 éves és külön kéri az éjszakai fényt. Ebben az esetben piros fényt használj a lehető legalacsonyabb fokozaton! Érdemes fehér zaj készüléket is használni, ami egész éjszaka legyen bekapcsolva. Ne kapcsoljon ki bizonyos idő után, mert ez könnyen felébresztheti a gyermeket, illetve mindig a fehér zaj funkció szóljon, mert bármi, ami dallamos, szintén könnyen felébresztheti a kicsit. A készülék maximum 50 decibel hangosan szóljon, és lehetőleg 2 méterre legyen a kiságytól.


A kiságyat mindig rendeltetésszerűen használd, minden oldala és minden rács legyen felszerelve. A kiságy matraca a gyermek fejlettségi szintjéhez képest mindig a lehető legalacsonyabb szinten legyen, amint megtanult ülni, lejjebb kell engedni, amikor már áll, a legalsó szintre kell tenni a matracot. Nézz körül a szobában, hogy a kiságy környéke is biztonságos legyen. Ne tudjon semmi beesni a kiságyba a falról, polcról, és ne is érjen el semmit a gyermek a kiságy közelében (főleg elektromos berendezéseket). Amíg a kicsi rácsos ágyban alszik, addig biztonsági okok miatt a hálózsák használatát javaslom, hogy elkerüljük az esetleges kimászást.


Ha a gyermek már nyitott ágyban alszik, akkor érdemes az egész szobára úgy tekinteni, mint egy nagy rácsos ágyra. Semmilyen konnektor, elektromos berendezés ne legyen elérhető a kicsi számára. Minden nagyobb bútordarab legyen a falhoz rögzítve. Az ajtóra érdemes felszerelni babarácsot, mert nem lenne biztonságos, ha éjszaka szabadon tudna járkálni a házban a gyermek. Lehetőleg minden játékot pakolj el, hogy éjszaka ne kapjon kedvet hozzájuk a gyermek. A szekrényajtó és fiókok legyenek biztonsági zárral lezárva, illetve minden olyan tárgyat, ami veszélyes lehet a kicsi számára (hintaszék, törékeny tárgyak, üvegborítású kép a falon…stb.) távolíts el a szobából. A nyitott ágyban fontos, hogy szabadon mozoghasson a gyermek, ezért csak totyogós hálózsákot vagy takarót használj!


Ha úgy érzed, hogy a megfelelő alvási környezet kialakítása után is még nehézségeid vannak a kicsi altatásával kapcsolatban, és szeretnél változtatni rajta, akkor nézd meg az alvási csomagjaimat. A személyre szabott alvásterv követésével hamarosan egész éjszaka aludni fog a gyermeked, így te is kipihenheted magad.


Forrás:

Safe Sleep: https://www.aap.org/en/patient-care/safe-sleep/

American Academy of Pediatrics Updates Safe Sleep Recommendations: Back is Best: https://www.aap.org/en/news-room/news-releases/aap/2022/american-academy-of-pediatrics-updates-safe-sleep-recommendations-back-is-best/



0 hozzászólás
bottom of page