top of page
felho.png

Miért fontos az alvás?

Frissítve: 2022. okt. 23.

Nagyon szeretek segíteni a családoknak a kicsi és ezzel saját alvási szokásainak változtatásán, azonban első lépésként mindenkit meg szoktam kérni, hogy fogalmazzák meg, miért szeretnének változtatni. Ez a “MIÉRT” nagyon fontos eleme az alvástervnek és családonként nagyon különböző is lehet, de szükséges, hogy mindenki tudja a választ ezekre a kérdésekre - miért szeretnéd, hogy a kicsi aludjon? - miért szeretnél Te aludni? Ezt a választ érdemes leírni egy papírra és megőrizni, arra az időre, amikor már az alvásprogramot csinálják a szülők. Minden válasz tökéletesen megfelelő, azonban vannak olyan érvek is az alvás mellett, amelyek tényadatokon alapuló kutatások eredményei. Ezeket szeretném bemutani a következőkben.


Álomtündér


Újszülöttek

Az újszülött kisbabák nagyon sokat alszanak, kb 14-17 órát egy nap és erre szükségük is van.1 Azért van rá nagy szükségük, mert ebben a korban az alvás elősegíti az agyuk fejlődését, főleg az aktiív alvás vagy más néven REM. Kutatások bizonyították, hogy a csecsemőkori REM alvás megalapozza a későbbi tanulást.2


Babák és kisgyermekek

Az alvás a negyedik hónaptól kezdődően sem lesz kevésbé fontos a babák fejlődését tekintve. 1 éves korukig még mindig 12-16 óra alvásra van szükségük a kicsiknek 24 óra alatt. Ez minimálisan csökken az évek előrehaladtával: 1-2 éves kor között 11-14 óra napi össz alvás szükséges, 5 éves korig pedig 10-13 óra alvás biztosítja az egészséges fejlődést, összesen egy nap alatt.3 Az alvás alapvető szükség kisgyermek korban is ahhoz, hogy a test és az elme jól működjön. Kutatások bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen eleget és jól alszanak, jobban tudnak figyelni, tanulni, jobb a memóriájuk a viselkedésük és az általános testi, lelki egészségük.4


Szülők

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a szülőknek is óriási szükségük ven az alvásra. Az alvás csökkentheti ugyanis a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát. Szintén kutatások bizonyították ugyanis, hogy az alvásmegvonás ersítheti a szülés utáni depresszió tüneteit. Az alvás azért is fontos a szülők számára, hiszen sokkal jobban funkcionál egy felnőtt ember is, ha rendszeresen eleget alszik. A kicsi hangulata nagyban függ a szülei hangulatától, általános állapotától, ezért saját magunkra is figyelni kell. Amíg a kicsik nem tudják szóval elmondni, hogy mennyivel jobban érzik magukat egy kipihent éjszaka után, addig a szülők egyértelműen érzik és el is tudják mondani a különbséget.5Összességében elmondhatjuk, hogy az alvás létfontosságú az egészséges életmód megteremtésében. Azonban azt is biztosan állíthatjuk, hogy az élet egyes szakaszaiban eltérő módon tudunk belőle profitálni.


Ha úgy érzed, hogy a gyermeked nem alszik eleget és szeretnél változtatni rajta, akkor nézd meg az alvási csomagjaimat: https://www.alomtunderalvas.hu/csomagok. A személyre szabott alvásterv követésével hamarosan egész éjszaka aludni fog a gyermeked, így te is kipihenheted magad.

 
0 hozzászólás

コメント


bottom of page